Candidatura d'Unitat Popular

Assemblea Local CUP Calella

LA SITUACIÓ ACTUAL EN LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA A CALELLA

LA SITUACIÓ ACTUAL EN LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA A CALELLA

A la CUP de Calella advertim amb inquietud de la regressió pel que fa a participació ciutadana (ja insuficient) que durant aquests últims anys està portant a terme l’equip de govern.

Durant aquest mandat, l’equip de govern (CiU) està prenent mesures que vulneren l’activitat que diferents associacions i col·lectius porten a terme en el municipi i condicionen, per tant, les expressions culturals, socials i polítiques que la mateixa població genera. Entre aquests impediments constatem que s’ha intensificat el control a aquests agents mitjançant un fort filtre polític, la implementació d’unes taxes abusives per l’ús dels espais municipals i l’anul·lació dels pocs espais de participació ciutadana que fins ara existien.

D’altra banda, ens trobem que s’estan portant a la pràctica procediments obsolets i arbitraris que dificulten la qualitat i el control democràtic de les institucions per la població. Per una part, hi ha molt poca transparència en l’elaboració i control dels pressupostos, i per l’altra, hi ha un fort blindatge dels partits polítics pel que fa a les propostes i discussions de l’activitat política municipal (el ple municipal).

És en aquest sentit que exemplificarem cinc punts de les diverses pràctiques, al nostre entendre abusives, que s’han portat a terme durant aquesta legislatura i mals endèmics que afecten la nostra institució i, per tant, la seva qualitat democràtica.

    * Els pressupostos: Ens trobem que CiU i el PSC s’han posat d’acord a l’hora d’elaborar els pressupostos municipals. És un pacte estructural sociovergent que és sabut que es remeten als interessos d’uns pocs, i tenen la incapacitat per al·lusió, a l’hora d’investigar i denunciar els casos de corrupció1 generades a la nostra zona d’influència, com per exemple en el si dels hospitals de Calella i Blanes (CSMS). Ens trobem que un cercle reduït de persones amb unes relacions determinades decideixen i executen el pressupost d’una població de divuit mil habitants.

    En el mateix sentit veiem que la transparència en la presentació dels pressupostos és mínima, amb un simple mostrari molt poc detallat d’Excel al web de l’Ajuntament. Tant és així que aquest consistori forma part dels menys transparents de Catalunya segons un estudi de la UAB publicat a el Periódico2.

    * Plens: La normativa del ple municipal de Calella impedeix la participació de les entitats i col·lectius en el debat de les propostes que afecten el municipi, i per tant, de tothom que en forma part. Només desenvolupen tota l’activitat els partits polítics, des de la presentació de les mocions fins als debats que se’n desenvolupa. És d’aquesta manera que es blinda de facto la capacitat d’intervenir en tot el teixit associatiu de la població. Només es deixa a la part final un apartat de precs i preguntes, sense cap tipus de capacitat decisiva i vinculant.

    * Taxes en l’ús dels espais municipals: S’estan aplicant diverses taxes abusives a entitats per l’ús d’espais municipals. D’aquesta manera, l’Ajuntament condiciona o impossibilita l’acció que el teixit associatiu de la població demana com a generador i motor estructural. Entre aquestes taxes, ens trobem que han demanat fins a dos-cents euros per hora per la cessió d’una sala de l’ajuntament vell, entre d’altres. Per tant, els espais municipals deixen de ser un servei al ciutadà i es converteixen en un doble impost (a més del que tots els habitants paguem per l’ús d’aquests serveis) pagat pels subjectes més actius de la població.

    *Filtre polític dels espais d’informació a la ciutadania: Dels principals punts on hi havia cartelleres on les entitats podien deixar informació d’interès i de la pràctica d’activitats per a la població, se n’ha reduït l’espai i hi han fet instal·lar uns vidres que impossibiliten la fixació dels cartells sense el previ permís de l’equip de govern. D’aquesta manera regula, filtra i coarta la informació que es dóna a la ciutadania posant només la que és del seu interès. Aquest és un més dels atacs a la llibertat d’expressió a què ens tenen acostumats, i s’afegeix als greus antecedents com ara la no-distribució de la revista Cafè amb llet als espais municipals.

    * L’anul·lació de la Comissió de Barraques de la festa major: Aquest era un dels pocs espais oberts i participatius del municipi en què les entitats i col·lectius tenien capacitat decisiva, tant en l’elecció dels grups com en el funcionament de les barraques. Actualment se n’ha canviat el funcionament i l’equip de govern en porta tota la gestió. D’altra banda, s’ha creat un sistema de puntuació poc objectiu per a l’admissió de les entitats de les barraques en què s’instaura una competència no gens apropiada per a un bon dinamisme en el si del municipi. Les entitats que es demostra que treballen en el municipi han de tenir tot el dret de participar-hi d’una manera o altra.

A la CUP de Calella considerem que aquesta política de control, de poca dotació d’eines, d’opacitat a la ciutadania i de manca de dinamització social està feta de manera premeditada. Hi ha uns interessos polítics i econòmics que saben que el desarrelament i distanciament de la població en relació amb les institucions i a la política és el que els dóna arguments per fer i desfer com els plagui sense haver de donar explicacions a la població.

És per aquests motius que cal dotar-nos de les eines de cohesió, control i participació necessàries per garantir un ordenament just i dinàmic per a la majoria. Consegüentment, exigim als agents polítics i grups municipals de Calella el següent:

    * Una trobada per a començar a redactar un pla de pressupostos3 perquè aquests siguin consensuats per la població de Calella en el seu màxim exponent.

    * Una modificació del ROM per tal d’aconseguir una millor participació en els ordenaments polítics del consistori.

    * La supressió de les taxes municipals a tots els espais públics sempre que no estiguin ocupades per particulars o negocis privats.

    * La incorporació de més espais per a la difusió de les entitats i una pràctica comunicativa que no restringeixi la llibertat d’expressió, sempre que aquesta no vulneri els drets humans ni facin apologia al racisme, el masclisme ni a la xenofòbia.

    *La implementació de mètodes de participació ciutadana i l’elaboració de noves eines de política de proximitat i directa. Dotar d’instruments per a la democràcia.

    * Dotar d’eines de transparència pel que fa a les decisions i la gestió política i econòmica del consistori.

CUP Calella

LINKS 1.

  • http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Bag%C3%B3_i_Agull%C3%B3

  • http://elpais.com/tag/ramon_bago/a/
  • LINKS 2.

  • http://www.infoparticipa.cat/bones-practiques/estudi.html

  • http://especiales.elperiodico.com/comunes/graficosEEPI/pdf/informe2.pdf

  • http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/mapa-bones-practiques-municipis-universitat-autonoma-2334649



  • LINKS 3.

  • http://www.celra.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=3780:lajuntament-ha-organitzat-per-tercer-any-consecutiu-els-pressupostos-participatius-del-poble&catid=145:ciutadania&Itemid=123

  • http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/12/04/celra-organitza-tercer-any-pressupostos/646437.html