Sota l'estora

Inspeccions a la carta i el món a mans d’uns pocs. La gerent de l’Associació Turística de Calella (empresaris del sector empresarial –ATC-) i exregidora del Consistori del municipi ha actuat de forma immoral i indigna. L’enviament d’un correu adjunt on s’informava a l’entitat empresarial de la presència d’inspectors de l’Agència Tributària aquesta vegada, i de treball fa uns mesos, segons constaten fonts sindicals, és un acte que atempta a la transparència i a la independència que necessiten les administracions a l’hora de  vetllar pels drets dels ciutadans i els seus òrgans. Atempta frontalment contra una de les eines que tenim per a la regulació dels nostres drets laborals quan aquests no s’aborden.

Bon temps i mala cara. És la que els queda a molts dels treballadors del gremi de l’hostaleria al veure les condicions de treball ofertes per guanyar-se les garrofes en feina de temporada. O tot l’any. Precarietat per ordre del dia i incompliment dels acords pactats. Malgrat que el conveni de l’Hostaleria i Turisme* aplicat a la zona és un dels més baixos de tot l’estat a l’hora de dotar de recursos i drets als treballadors, la seva no aplicació ens vulnera per partida doble. Creixent desigualtat a la costa i unes institucions que diuen que malden per revertir-la. I qui dia passa anys empeny.

Amb la fiscalitat contractual feta a mida per la reforma laboral no n’hi ha prou. Calen horaris fora de tota reglamentació, jornades inacabables, acumulació d'hores extres, manca de seguretat i higiene al treball, treball en negre, contractes d’alumnes en pràctiques com a eina de treball normalitzada. Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Família alertava fa pocs dies d’algunes d’aquestes situacions d’abús sobretot en l’hostaleria i a la nostra zona*. Partida triple. Contractes 20-40-60: se’n contracten 20, se’n cobren 40 i se’n treballen 60. Aquestes i moltes situacions d’explotació que patim al nostre dia a dia i que malauradament ningú s’estranya quan les escolta. Han entrat ja al nostre imaginari, i el que és més greu, a l’acceptació per impotència o por.  Un ja creu que no s’hi pot fer res. 

Però res més lluny del que ens volen fer creure. Hi ha maneres per combatre aquesta xacra i cal començar pel coneixement de quins són els nostres drets* com a ciutadans i com a treballadors en matèria de relacions laborals. Buscar assessorament o afiliació sindical per dotar-nos de protecció orgànica. Podem i tenim la capacitat de denunciar tota situació injusta al Departament d’Inspecció i Treball. I cal reivindicar i exigir des de tots els estaments, polítics, econòmics i sindicals l’aplicació amb absolutes garanties de les eines que té l’administració per detectar els desajustos en el mercat i actuar perquè les empreses apliquin la normativa: les inspeccions de treball i d’hisenda; aquesta última l'encarregada pel compliment fiscal i tributari.


I és en aquest punt on la gerent de l’Associació Turística de Calella (empresaris del sector empresarial –ATC-) i exregidora del Consistori del municipi, la senyora Montse Cordón, ha actuat de forma immoral i indigna. L’enviament d’un correu adjunt on s’informava a l’entitat empresarial de la presència d’inspectors de l’Agència Tributària aquesta vegada, i de treball fa uns mesos, segons constaten fonts sindicals*, és un acte que atempta a la transparència i a la independència que necessiten les administracions a l’hora de  vetllar pels drets dels ciutadans i els seus òrgans. Atempta frontalment contra una de les eines que tenim per a la regulació dels nostres drets laborals quan aquests no s’aborden. Obstrueix la feina dels inspectors encarregats d’evitar el frau contra la hisenda pública.
 

Reprovables també les paraules de la presidenta de l’ATC, Isabel Mallol, en que banalitza els actes com a un “boca-orella perquè es tinguin els papers preparats no sigui cas que els tingui els gestor” o, posant-hi més formatge, critica als inspectors de “fer les inspeccions quan és el moment de treballar o quan estem més ocupats”. Autocrítica servida des d’una associació que rep 60.000€ públics. Res a dir. Inspeccions a la carta i el món a mans d’uns pocs.


Però, què s’amaga sota l’estora amb l’enviament d’aquests correus? D’on ha rebut la informació la gerent de l’ATC, Montse Cordón? Quantes vegades s’han fet aquestes pràctiques? Remeten a uns casos aïllats? Continuaran portant-se a terme des de l’anonimat? Es mirarà de pal·liar la situació de precarietat?


Punt i seguit. A la CUP continuarem, com cada any, amb la campanya informativa en defensa dels treballadors de l’hostaleria. Cadascú al seu lloc i mà estesa a l’ATC, sindicats, entitats i partits polítics a participar-hi conjuntament per a la millora de les condicions de vida de la majoria dels nostres ciutadans. No ens podem remetre a ser un model on la competència es basi en escapçar els drets de les persones. Cal avançar cap a l’excel·lència amb totes les seves formes. 
 

En agraïment a tots els empresaris que fan ús de les bones pràctiques. 

CUP Calella. 

 

-Conveni hostaleria http://www.gremirestauracio.com/noticies/CONVENI_HOSTELERIA_15-16_CAT.pdf
-Drets laborals al gremi de l’hostaleria  http://www.sindicatcos.cat/index.php/territorials/maresme/item/2068-continua-la-campanya-informativa-a-les-treballadores-de-l-hostaleria 
-Declaracions Josep Ginesta Secretari General de Treball 
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/josep-ginesta-shan-detectat-contractes-de-20-hores-cobren-per-fer-ne-40-pero-en-realitat-en-treballen-60/video/5609951/

-Fonts sindicals asseguren males pràctiques mesos enrere amb inspectors de treball https://m.facebook.com/profile.php?id=1379566218954832

A la CUP continuarem, com cada any, amb la campanya informativa en defensa dels treballadors de l’hostaleria. Cadascú al seu lloc i mà estesa a l’ATC, sindicats, entitats i partits polítics a participar-hi conjuntament per a la millora de les condicions de vida de la majoria dels nostres ciutadans. No ens podem remetre a ser un model on la competència es basi en escapçar els drets de les persones. Cal avançar cap a l’excel·lència amb totes les seves formes.