Candidatura d'Unitat Popular

Assemblea Local CUP Calella

CRÒNICA DEL COL·LOQUI “ PRIVATITZEN PER ENRIQUIR-SE”

CRÒNICA DEL COL·LOQUI “ PRIVATITZEN PER ENRIQUIR-SE”

 

Després de la xerrada que va tenir lloc dijous dia 25 d’octubre a la Cooperativa l’Amistat de Calella, emmarcada dins la campanya “Privatitzen per Enriquir-se”, la CUP agraïm als assistents la seva presència a l’acte. Ens anima la bona acollida de la xerrada, que va omplir la sala d’actes de la Cooperativa, tant com la participació activa del públic. Tanmateix donem especialment les gràcies als tres ponents de l’acte, i sobretot, a la seva tasca informativa i de conexió amb el públic.


Amb la xerrada col·loqui volíem posar al descobert les deficiències que entenem que té el sistema sanitari català, en concret el del Principat, basades en tres grans eixos: la mala gestió, les retallades i la corrupció.


Ramon Serna, per la seva banda, va fer una explicació sobre com s’ha anat teixint l’estructura sanitaria des de l’etapa pujolista fins els nostres dies. Es van anar desgranant minuciosament les deficiències estructurals més bàsiques i va quedar al descobert que els interessos privats i lucratius han tingut una gran rellevància desde la gestació del nostre sistema sanitari.


Albano Dante va denunciar l’opacitat del sistema sanitari i alguns casos de pressumpta corrupció. Per fer-ho ens va desglossar, punt per punt, l’oligarquia dels centres hospitalaris. Així doncs, veiem que tenim dos models d´Hospital: d’una banda l’ICS (Institut Català de la Salut) completament públic i que depèn directament i exclusiva de la Generalitat; i de l’altra els Consorcis Sanitaris –la majoria d’ells concertats- on s’ubica l’Hospital de Calella, que juntament amb el de Blanes, conformen el Consorci Sanitari del Maresme-Selva. La fiscalització d’aquest la porta el consell rector, que està format pels equips directius escollits i els batlles de les poblacions com a representants del poble. Aquí no hi són representats ni els sindicats ni els usuaris dels centres.


Els consells rectors, davant la impossibilitat de gestionar els centres, deleguen la feina a una gestoría externa que s’ocupa de distribuir els diners públics. S’ha vist que en època de crisi han rebut menys recursos i s’han vist obligats a executar retallades en personal, sous i serveis a la ciutadania mentre es mantenien intactes d’altres partides. Al demanar la informació sobre aquestes, ni la gestoría ni el consell rector han donat resposta, fet que ha provocat l’inici d’unes investigacions on s’han destapat greus casos de corrupció. Un d’ells és el Cas Crespo, que entre el 2000 i el 2005 es va descobrir un forat de 2,7 milions d’euros, pressumptament.


També ens va parlar dels casos que s’investiguen de Ramón Bagó –l’home que es contractava a ell mateix- i el recent cas a l’Hospital de Badalona, on l’interventor de comptes va trobar que s’han adjudicat contractes a la SERHS, fraudulentament, per valor de 12 milions d’euros, pressumptament.

 

Andreu Bautís va exposar la necessitat d’un canvi de model de gestió sanitaria que, ara mateix, està en mans de les classes dominants, sense cap garantía de control ni de supervisió. Això fa que sigui una estructura massa opaca per la resta de ciutadans. Va reivindicar, també, un canvi d’òptica a l’hora d’entendre l’educació i la sanitat, no com a despeses sinó com a inversions, un paradigma que ara mateix està en qüestió pels centres de poder. Va defensar un model on el govern garanteixi que tant el sistema sanitari com l’educatiu siguin totalment gratuïts i de gestió pública.

 

Durant el torn de paraules es va establir un debat actiu, on representants polítics, membres de la SERHS i part de la societat calellenca van protagonitzar un intercanvi d’opinions sobre aquests temes.

 

La CUP valora molt positivament el debat generat ja que ha estat amagat a consciència durant moltes dècades. D’altra banda considera totalment injust que els representants polítics calellencs (alcaldia), neguin el dret a la informació a la ciutadania, que censurin la revista Cafè amb Llet, al consistori.

 

Aquests fets, juntament amb la medalla d’or i nomenament de fill predilecte de Calella a Ramon Bagó (quan ja estava sent investigat per la fiscalia), i la incompetència o coorporativisme practicat per tots els partits polítics del consistori envers aquest tema, ens fan pensar que tot plegat ha sigut una estratègia premeditada en la defensa dels seus interessos, on el clientelisme i les xarxes de poder, han estat estretament lligats per llurs beneficis.

 

La sanitat pública no és un negoci.

 

Des d'aquí volem transmetre tot el nostre suport a l'Albano i la Marta, redactors del setmanari Cafèambllet, per la multa de 10000 € que els hi ha estat imposada en el judici arrel de la demanda de Josep Maria Via. La vostra lluita és la nostra lluita, no esteu sols!

 

La CUP.